onsdag 4 juli 2018

Sprickor i Keynes ekonomiska teori


I den Keynesianska världen kan makthavare styra ekonomin som det passar dem. I lågkonjuktur stimulerar man och i högkonjuktur bromsar man. Låter som om man sitter på sin nya elcykel på väg till jobbet, i uppförsbacken får man hjälp av el-motorn och i nedförsbacken nyper man lite lätt på skivbromsen för att inte köra över barnen på väg till skolan. Superbra!

Men det skulle kunna vara så att den el-cykeln man sitter på är ett hopplock av önsketänkare, där kretsarna ibland kortsluts, motorn brinner upp och skär tillslut så man hamnar i diket. Mer oroväckande är om det, som vissa menar att det hela bygger på felaktiga förutsättning.

Charles Hugh Smith menar i sitt inlägg Keynesian Economics Is an Artifact of Cheap Energy att just så är fallet. Keynesianismen har "lyckats" av en anledning: vår förmåga att tillskansa oss obegränsade skulder.

1 kommentar:

  1. Hör, hör.

    Nu har vi gasat vår elcykel sen 70-talet, med lånade pengar som vi aldrig kan betala tillbaka. Alla vet att centralbankernas balansräkning aldrig kan minska, bara öka, ingen minskar sin statsskuld ens under brinnande högkonjunktur, kvoten bostadspris/inkomst är högre än någonsin. Kort sagt, alla vet att alla vet, väldigt bisarrt.

    SvaraRadera