söndag 6 januari 2019

Spelfilmer om kraschen -08

När vi nu eventuellt befinner oss i begynnelsen av en börskrasch av klassiskt snitt kan en spellista över de viktigaste populärkulturella manifestationerna av den förra vara på sin plats.

Båda filmerna centreras kring upptäckten att de underliggande tillgångarna i vissa populära värdepappersprodukter är under vatten och kommer att brisera. Mortgage Backed Securities (MBS) var bundlade bostadslån som visade sig innehålla hög andel s.k. subprime-lån, dvs lån till folk med tveksam ekonomi, och som trots detta klassificerades som AAA, dvs högsta förtroendet, och såldes världen över.

The Big Short (2015)
Baserad på tre parallella verkliga samtida händelseförlopp som kulminerar i kraschen, varav det ena är den genialiske och introverte hedgefondförvaltarens upptäkt att de underliggande bostadslånen i de värdepappersprodukter han handlar ges ut till höger och vänster och utan skälig försiktighet. I ett episkt fall av en enskild individ som går mot strömmen går han - under sina egna klienters stora protester - till de stora investmentbankerna och köper instrument för att blanka dessa värdepapper.

Med bland andra Ryan Gosling och Brad Pitt.

Margin Call (2011)
Riskchefen på en stor investmentbank gör en ensam upptäckt vid sitt skrivbord att vissa produkter som firman handlar med hävstång har börjat svaja och riskerar att rasera hela banken. Han slår larm och under dramatiska former bestäms att banken ska likvidera dessa värdepapper ögonaböj, och till sina egna trogna kunder, innan övriga marknaden gör samma upptäckt.

Högsta chefen på banken får i filmen heta John Tuld, vilket anses anspela på John Thain på Merrill Lynch och Dick Fuld på Lehman Brothers.

Med bland andra Kevin Spacey och Demi Moore.

Båda filmerna är välrenomerade och gjorde kassasuccé när de kom ut.

3 kommentarer:

 1. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK

  SvaraRadera
 2. vi har jullån för dig och din familj att njuta av denna semester jullån är tillgängligt nu kan du ansöka vilket belopp du vill vi har ett lån för dig
  behöver du ett lån? Skicka ett mejl till remy.credit111@gmail.com
  Hej hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu de närmaste 6 - 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi utfärdar lån med 2% ränta, med en snabb tjänst erbjuder vi alla typer av lån, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån
  Skicka oss ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com}
  vi har ett lån till dig ..

  SvaraRadera