fredag 23 mars 2018

SVT's "Länge leve demokratin"


Det har skrivts en del om demokratin här på ESTI, tex här.

SVT sände i går (japp jag biter mig fast i  tablå-TV) den första av tre delar av Jan Sherman's serie om demokratin

De första minutrarna var lite mys pys och feel-good så det kan man hoppa över, sen börjar det bli intressant. Jan intervjuar flera riksdagsledamöter, talmannen och partiledare.
Tillsammans med Novus gjorde Scherman en undersökning (som sammanfaller med andra undersökningar) som är minst sagt deprimerande. En mycket stor del av våra ledamöter ägnar väldigt lite tid åt att samtala med folket, de som ledamöterna ska representera. Istället används tiden till ren administration och att vara springpojkar/flickor till partierna.

Ledamöterna får väldigt lite stöd i sitt arbete. I själva verket motarbetas ledamöterna. Moderaten lade en motion i riksdagen för att öka stödet för våra folkvalda. Den fick en bifall, nämligen han själv! Hans socialdemokratiska kollega säger rätt ut att han inte vågade rösta ja pga risken för repressalier från partiet.

När kommer ett parti som tar demokratin på allvar?

Urban Ahlin, Löfven, Kristofferson, MP-språkrören ger alla goddag-yxskaft svar.

Partierna tappar medlemmar i rasande takt. Ahlin anser istället (som sann statsman och Sosse) att partibidragen bör öka. Varför lägga en massa tid på att värva medlemmar? Gissar att de tycker det blir bara jobbigt med en massa folks som ställer en massa krav. Av egen erfarenhet: jag försökte påverka Moderaterna som medlem. Fick exakt 0 (noll) svar.

Partierna visar redan att bidgragen inte hör hemma hos riksdagsledamöterna, varför ge dem mer?

"Demokratin är hotad" Löfven håller inte med!? 50% av kvinnorna som mottar hot och kränkningar säger att det påverkar deras arbete.

MP förstår inte kritiken om utfrysning och vuxenmobbning. Det är istället ledamöterna som ska rätta sig i majoriteten (partipiskan).

Får se vad nästa avsnitt handlar om. Säkert om utländsk (rysk) inblandning, Trump och varför ingen tror på MSM.

Har inga större förhoppningar.

//J

1 kommentar:

  1. Partistödet är en genialisk idé, medlemmar och insamlingar och ideella eldsjälar behövs inte längre.

    Presstödet är lika genialiskt, prenumeranter blir överflödiga och de stödförsörjda yrkespolitikerna får en sjuhelsikes megafon att tala i.

    SvaraRadera