onsdag 23 maj 2018

Glass i stora (men dyra) lass

Köpte glass till ungarna för några dagar sen och blev chockad över att det var så dyrt. Av en tillfällighet fick jag syn på en kort till synes harmlös artikel om glass i SvD's Perfect guide.

"Det fanns en tid när en Piggelin kostade fyra kronor och en 88:a såldes för åtta kronor. Det var länge sedan. De senaste åren har glassprisen ökat dramatiskt. Daimglassen – kronjuvelen i GB: glassmeny – har stigit med 78 procent de senaste 20 åren. 1998 kostade den 14 kr, i dag ligger priset på 25 kronor."

Anledningen till prisökningen är, trumvirvel, ... "I en undersökning av Dagens Industri är det främst tre skäl som ligger bakom de eskalerande priserna: vaniljbrist, dyr grädde och nya glassleverantörer."

Ok inte högre priser på själva omslagspappret, det var ju skönt att veta. Konstigt egentligen, varför ska man inte betala straffskatt på glass-papper när man måste göra det på plastpåsar (som man kan återanvända). Det är en helt separat diskussion, men den får vi ta sen.

"En orsak till prishöjningen på vanilj är cyklonen Enawo som ödelade stora delar av vaniljodlingen på Madagaskar förra året"

Inte ett ord om den svaga svenska kronan, varken från SvD eller DI. 

"Samtidigt har glassens ökade mångfald trissat upp priserna.
– Just nu är det en uppsjö av glass på marknaden. Ekologisk glass, proteinglass, grönkålsglassar, detoxglassar, säger Anders Engwall, kategorichef på Reitan Convenience, till Dagens Industri."
Borde inte det (konkurens) sänka priset?

//Jens

1 kommentar:

  1. Samtliga i riksbanksdirektionen har barn, hur kan de ha missat denna glödheta inflationsindikator?

    Glass är ett baslivsmedel i Sverige, att döma av priselasticiteten...

    SvaraRadera