måndag 5 februari 2018

"Svensk ekonomi urstark"


Under förra året haglade de positiva nyheterna om svesnk ekonomi, här och här.

Mer positiva nyheter:

Färre har skulder – ”Stark svensk ekonomi”

"— Vi bedömer att minskningen hänger ihop med en stark svensk ekonomi, fler personer i sysselsättning och det fortsatt låga ränteläget, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden."

Johan Krantz fortsätter dock, något motsägelsefullt:
"Svenskarnas totala skuld till Kronofogden ökar däremot. Totalt är svenska medborgare skyldiga 79 miljarder kronor. 2016 låg den siffran på 72 miljarder kronor. Enligt Kronofogden beror det på att det finns en hel del personer som i stället drar på sig stora skulder."

...allt är inte guld i Småland..."Jönköpings län sticker ut negativt i sammanställningen med en ökning av konkurserna med nästan 20 procent under 2017 jämfört med året innan. I Jönköping ökade antalet konkurser från 57 till 77 och i Värnamo ökade antalet från 19 till 25. Även i Gnosjö och Habo har konkurserna ökat stort procentuellt sett."


Stimulanserna fortsätter..."Reporäntan ligger oförändrad på minus 0,5 procent, enligt årets sista räntebesked från Riksbanken. Beslutet var väntat. Banken håller fast vid sin tidigare formulering om att en första räntehöjning kommer i mitten på 2018.
Stödköpsprogrammet för obligationer förlängs inte efter nyår. Däremot återinvesteras obligationer som förfaller under mars och juni 2019 redan i år, enligt ett pressmeddelande."
En anledning till att konjukturen upplevs som positiv skulle kunna härröra från de ENORMA stimulanserna från de tre stora Centralbankerna: 

PBOC Inte inräknat. Riksbanken gör också ett bra jobb gräv mer här.

Bloomberg är tydligen lite oroliga, bör vi vara det?

Det börjar röra på sig, långa räntor på väg upp enligt data från Riksbanken via Cornucopia.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar