måndag 5 februari 2018

Tramset om Ipads och IQ i SvD

I en artikel i SvD den 30 januari framhåller hjärnforskaren Martin Ingvar på Karolinska Institutet att intelligensen i Sverige stigit från det att vi började mäta på 1930-talet fram till millenieskiftet, för att därefter sjunka. I resten av artikeln spekulerar Ingvar i att detta beror på att våra barn tittar på TV och Ipads.

Om Ingvars resonemang om passiva skärmar stämmer så skulle denna effekt börjat uppmärksammas i forskningen redan vid TVns genomslag på 50-talet. Amerikanerna - med en TV i varje rum - skulle vid det här laget nedstigit till hönsgårdsnivå i IQ (vilket man visserligen ibland får intrycket av). Såhär 70 år senare finns ingen anledning att spekulera. Mikrovågsugnen ger oss inte cancer och TVn sänker inte intelligenskvoten. En Ipad är dessutom oändlig mycket mer interktiv än "dumburken". Om inte annat är våra Ipad-knarkande barn antagligen intelligentare än innan.

Det är lätt att visa på en minskad intelligenskvot utan att skuldbelägga en massa föräldrar. Så varför är intelligensen i Sverige lägre idag än vid millenieskiftet? En orsak kan vara att man mäter två väldigt olika demografier. Andelen utrikes födda är idag 78% högre än år 2000. Under antagandet att dessa utrikes födda är representativa för den genomsnittliga IQ-nivån i sitt födelseland, så ses en tydlig påverkan på Sveriges genomsnittliga IQ.

Det är inte bara i Sverige man mäter IQ, företaget IQ Research sammanställer på sin webbsida IQ för en rad olika länder. Högst IQ har Hong Kong på 108, och Sverige har 99.

Under (det konservativa) antagandet att genomsnittlig IQ bland svenskfödda såväl 2000 som 2016 är 99, så får befolkningstillskottet av utrikes födda sedan 2000 konsekvensen att landets genomsnittliga IQ sjunker med 0.8%, med eller utan Ipads.


Det går givetvis att sätta tramsstämpeln även på ovanstående resonemang, men Ipads och TV förklarar antagligen mer av vår övervikt än vår IQ.

20180312: En 65-årig kvinna är nu åtalad för att ha skrivit samma sak som skrivits ovan.
http://www.friatider.se/65-rig-dam-skrev-att-iq-niv-n-kommer-sjunka-talas-f-r-hets-mot-folkgrupp

20180315: 65-åringen åtalad på åtta punkter, talar ut:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=106&v=FH3wLgdMUgA

20180322: Den 65-åriga kvinnan är nu friad. Åklagare i målet är samma Lisa Hedberg som även åtalat en 75-årig kvinna för hets mot folkgrupp, ESTI skriver om detta här.

2 kommentarer:

  1. Så om A är vedertaget och B likaså så är det ok var för sig. Men att säga att A och B ger C kan alltså vara brottsligt. Tänk om vetenskapen haft denna begränsning. Var hade vi varit då?

    SvaraRadera


  2. "Det är ett totalitärt land som håller på att utvecklas inför våra ögon".
    Ett försök till historisk förklaring av dagens åsiktskorridor och förföljelse av oliktänkande i Sverige:
    https://www.youtube.com/watch?v=rKas3pWySO0

    SvaraRadera