onsdag 19 september 2018

Bredsida mot förnuftet?

SVD.se trycker idag ut tre artiklar om energi och klimat. Dissikering nedan:

https://www.svd.se/overgang-till-fossilfri-el-kraver-andrat-beteende
Faktiskt en ganska ärlig text, till en början med i alla fall. En kvinna från Schneider Electric:
"-Vanliga konsumenter har nog inte förstått att det här kommer att bli ett problem. Man ser på el som något som bara finns där, säger Marie Holmberg, ansvarig för elbilsladdning på Schneider Electric."

Det håller jag med om. 

Sen redogörs för hur SSAB ska bli CO2 neutrala. Istället för fossila bränslen ska vätgas användas. 

(Nu är det så att jag har jobbat med vätgasbaserade (micro)bränsleceller, så jag råkar kunna lite om vätgas. Tex kan du skapa vätgas på egen hand för ca 600USD här.)

Nåväl,  artikeln fortsätter: Med vätgas kommer deras två (är det alla?) stålverk konsumera 20-25 TWh (= 20 000 - 25 000 GigaWatt timmar). I artikeln heter det att det är som en större stad konsumerar.

Hur mycket mer är detta än idag? Enligt SSAB själva, använde de 2017 4.7TWh. 
Hur mycket förbrukar en större stad i Sverige? Enligt Regionfakta förbrukar Stockholms län ca 20 000 GWh.

SVD är inte helt ärliga alltså eller väldigt otydliga. De 20-25TWh är kanske under ett par år. Vem vet?

Det kanske bara är jag men jag ser inte att matematiken går ihop. När skuldberget har ökat mångdubbelt mer än BNP de senaste åren ska världen alltså dra på sig ytterligare skuld för att lösa ett problem som kanske är ett problem.

https://www.svd.se/kth-tror-inte-alla-forstatt-hur-fort-det-gar
Bara forskarna får obegränsade resurser och helt fria tyglar kan de lösa vilka problem som helst. Intressant mix av innehåll i artikeln, från simulering av MTBF (Mean Time Before Failure), vilket görs hela tiden i industrin, till elektriska flygplan, allt för den fossilfria världens skull. Mer pengar till KTH!

https://www.svd.se/viktiga-vandpunkten-for-klimatet-ar-snart-har
Björn Lindahl tycker i helt vänsterpopulistiska banor att vi ska beskatta fossila bränslen så hårt att efterfrågan helt enkelt dör. Med 90% av global energiproduktion från fossila bränslen eller biomassa lär det bli väldigt mycket skatteintäkter tills folk hittar sätt att kringgå dem.2 kommentarer:

 1. Mest sorgliga i allt detta är Miljöpartiet, som borde kallas Klimatpartiet (eller Skrämselpartiet), har inget med miljö att göra. Miljö som i närmiljö - våra hav, skogar, älvar, sjöar, innerstäder.

  Klimathysterin driver fram charlataner på bred front, och dåliga beslut. Klimatet förändrar sig och har alltid gjort, lev med det. Civilisationer har gått under i klimatkatastrofer många gånger förut, alldeles utan förbränningsmotorer.

  SvaraRadera
 2. Lars Bern om CO2, ozonlager, mm. Från tidigare i september. Rekommenderas.
  https://www.youtube.com/watch?v=VKVG16V84p0

  Mer skrämselpropagande i SvD imorse, fulla spjäll nu
  https://www.svd.se/har-ar-platserna-i-sverige-som-kan-bli-obeboeliga

  SvaraRadera