tisdag 17 april 2018

Riksbanken och dess (brist på uthållig) policy


Mail korrespondans mellan mig och M:8 apr.
J: "Kloka ord av Thomas Franzén 
https://www.svd.se/sveriges-ekonomi-behover-hogre-loner"


8 apr.
M: "Välmenat, utan tvekan.


Det för tankarna till senaste månadens debugging-aktiviteter. Började med att bränna motorn (mitt fel) och jobbade därför med en reservmotor jag beställt och haft liggande i något år. Fortsatte allmän debugging av kod och PI-regulatorer. Fick diverse problem och eskalerade debuggingen. Vänder ut och in på kod och hårdvara. Inget hjälper. 

Tweakar kod till extremvärden (minsuränta...) för att identifiera möjliga orsaker. No luck, kontrollern funkar helt enkelt inte som tidigare år, trots mina allt mer avancerade färdigheter.

Av en händelse inser jag tillslut att leverantören feletiketterat sin motor. Leverantören har alltså helt ångat igen min inblick med sitt svammel. Givetvis har jag mätt hela motorn, men just den här parametern är alltid att lita på och dessutom svår att mäta. Använder genast det korrekta värdet och vips - tillbaka i världsklass.

Min poäng? Franzén föreslår allt som jag talar om i stycke två ovan. Lösningen ligger i stycke tre, dvs en centralplanerad ekonomi ger felaktig information och måste stöpas om."

9 apr.
J: "Varför är jag förvånad över din skeptiska inställning? Nej det är jag inte. Men kan för lite för att dra slutsats. Kan alt 3 vara:
- avskaffa centralbanker helt och hållet. Behöver det finnas någon statligt organ som bestämmer räntor, kan det skötas helt och hållet av distribuerade system
- crytovslutor is da shit
- behöver vi ränta? Hur hanteras ränta i ett kryptosystem?
- fria marknaden måste vi lita på men innan dess måste ALLA banden till stater kapas. Dvs tjära och fjädrar för den politiker som överhuvudtaget tar en påse tuggummi eller mer av nämda marknaden "

Eller?"

9 apr.
M: "Tunga frågor, vi kommer att behöva en del whisky vid tillfälle för att analysera detta.

Varför är jag förvånad över din skeptiska inställning? Nej det är jag inte. 
Franzén har säkert en sundare syn än de flesta, men jag kommer inte ifrån den after work-mässiga tonen, som gör det tydligt att detta är en samling grabbar - som du och jag - som har en räntespak att dra i och vill showa med hur grymma just de är på att dra spaken precis rätt. Och om det går snett eller någon kommer extra mycket i kläm, so what, det är en lek mellan grabbar.

Men kan för lite för att dra slutsats. Kan alt 3 vara:
- avskaffa centralbanker helt och hållet. Behöver det finnas någon statligt organ som bestämmer räntor, kan det skötas helt och hållet av distribuerade system

Håller med. Jag har fortfarande inte hört något kredibelt case för en centralbank. Därför tror jag fackföreningsyftet är det underliggande styrande. Och som inflationsskapare för att mildra statsskulden.


- crytovslutor is da shit

På egna meriter, faktiskt. De är mer effektiva, på samma sätt som LED-lampan ger samma ljus för mindre energi.
Men de tar makten från banker och politiker, så först måste alla misstro dessa rejält, sen kan de börja acceptera krypto. Där är vi såklart inte än.


- behöver vi ränta? Hur hanteras ränta i ett kryptosystem?

Både kristendom och islam förbjöd ju ränta en gång i tiden. Personligen tycker jag räntebegreppet är rimligt. Men det är ju ekonomins starkaste signal, så den bör inte manipuleras.
Ränta i kryptosystemet kommer bli komplicerat eftersom bitcoin mfl inte kan expandera. Det betyder att ränta måste tas från befintliga bitcoin och det blir en starkare utslagning av livssvaga projekt. Jag kan tänka mig att man blandar valutor, så att man lånar Ether och betalar ränta i Dash, osv. Pss kan människan fortsätta vad den älskar att göra, utöka penningmängden. 


- fria marknaden måste vi lita på men innan dess måste ALLA banden till stater kapas. Dvs tjära och fjädrar för den politiker som överhuvudtaget tar en påse tuggummi eller mer av nämda marknaden 

Har personligen svårt att se hur anarchokapitalism kan implementeras. Jag tror vi haft en bra stat, åtminstone fram till 50-60-talen, och kan tänka oss en stat i fortsättningen. 

9 apr.
J: "Den sista punkten tänkte jag att den penningpolitiska makten skulle vara helt skild från den exekutiva makten. Men annars håller jag med en stat behöver vi för lite smått o gott."


9 apr.
M: "Aha, pss som Väst separerade kyrka och stat?!

Det låter som ett värdigt nästa steg i vår intellektuella evolution, separationen av stat och penningväsende, något för barnbarnsbarnen att läsa om på historielektionen."


5 kommentarer:

 1. Historien om pengar och centralbanken utan krusiduller här (rolig Riksbanks-bashing vid -2:30)
  https://www.bitchute.com/video/zwmWNffEEmc/

  SvaraRadera
 2. Wow, det handlar om Sverige, vad kul!... eller inte...

  SvaraRadera
 3. K var på föredrag med Ingves. Han är tydligen jovial och humoristisk, "en räv bakom varje öra".
  Ingves om Bitcoin: "Lite som att samla frimärken". Ganska träffande.

  SvaraRadera
 4. Brandon Smith knyter en knut mellan Syrienfarsen och centralbankirerna.
  http://www.alt-market.com/articles/3414-syrian-conflict-is-a-distraction-from-a-secret-war

  SvaraRadera
 5. Spännande, läste bara ingressen så ska försöka komma ihåg att fortsätta.

  SvaraRadera