onsdag 18 april 2018

Vad är LIBOR?

LIBOR, the London Inter-Bank Lending Rate, är en av de viktigaste räntor för vår planets finansiella strukturer. Det är en globalreferens ränta som används framförallt mellan banker och andra stora finansiella institut. Som alla andra räntor, går LIBOR upp och ned i takt med konjukturen. Den används också för att indikera hälsan av de finansiella systemen, tex en högre risk ger en högre ränta, med andra ord, om Bank A är orolig för likviditeten hos Bank B som vill låna pengar av Bank A, får Bank B betala en högre ränta. Inget konstigt alltså.

Men, räntan sätts inte helt godtyckligt, som på en öppen marknad, utan den bestäms av de stora bankerna tillsammans och resultatet blir ett slags genomsnitt av deras "önskan".

Tidigare har det förekommit manipulationer av LIBOR, det är en hel uppsats bara det, men man kan säga att hela laget satt med slevarna i smetbunken. En handlare dömdes. Flera banker dömdes till böter, men inget värre en så.

Hursomhelst, LIBOR är en tydligen en viktig ränta, man kan till och med skaka galler om man försöker ta genvägar. Då måste vara viktigt att se var denna ränta är på väg och var den har varit. Bilden nedan är grafen över den viktigaste av dem alla, 3-månaders LIBOR.Som vanligt från FRED, så indikerar de gråa perioderna lågkonjukturer, dvs negativ tillväxt. Man ser att varje gång LIBOR peakar så inträffar en lågkonjuktur strax efter. Jag lekte med pennan och drog en linje peak-peak-peak fram till dagens datum. 

"Move along, nothing to see here..."

Källor: 
BBC
LIBOR Scandal
FRED 3-month LIBOR

Updaterad 2018-04-26:
Bifogar denna bild på US Obligation 10-åring. Nedåtgående trend på lång sikt men vid 3% gör den ett utbrytningsförsök. Frågan är hur hög ränta ekonomin tål den här gången. 2000 var det runt 7 %, 2008 runt 5.2%.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar