onsdag 18 april 2018

Yttrandefrihet på KTH inte självklar


Fria Tider var det första mediet i Sverige som tog upp fallet studenten Felix som hade tagit fram statistik över invandrare och sexualbrott. Han gjorde det för att visa två andra studenter att den officiella statistiken inte var riktig. Hans sammanställning spreds till andra på KTH och många kände sig kränkta. Vips så anmälde KTH Felix, trots att här i Sverige har vi yttrandefrihet.

Fria Tider;

"Insamlingsstiftelsen Academic Rights Watch bevakar den akademiska friheten i Sverige och arbetar bland annat med att uppmärksamma försök att inskränka studenters grundläggande rättigheter som yttrande- och åsiktsfrihet.

Nu riktar man hård kritik mot Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH), efter Fria Tiders artiklar om studenten Felix, som riskerade avstängning från sin ingenjörsutbildning sedan han sammanställt ett faktablad om invandrares överrepresentation vid våldtäkter och överlämnat det till två kvinnliga kurskamrater som efterfrågat informationen.
Academic Rights Watch har tagit del av den hemliga ljudinspelning som Fria Tider publicerat, där Felix diskuterar yttrandefrihet med två företrädare för KTH."

Få om än något annat media har tagit upp fallet, men idag på SVD, tar Ivar Arpi upp frågan.Tydligen (utan hänvisning) så har KTH lagt ned anmälan.

Från artikeln: 
Kan fakta vara diskrimerande? Det är KTH-studenten Felix som frågar studievägledaren Annelie Fredriksson. ”Man har rätt att ha en åsikt, men din åsikt kan också rent allmänt vara kränkande för någon.” Med på mötet var även personalchefen Marja Mutikainen. Tillsammans bestämde de sig för att anmäla Felix för "störande handling eller trakasserier". Ljudupptagningen ligger tillgänglig på Youtube.

På en videoupptagning står utbildningsledaren Anders Lindström och jämställdhetssamordnaren Anna Josefsson och slår fast att det som har hänt absolut inte ska hända på skolan – "Det är inte okej."

En fullt rimlig diskussion mellan tre studenter har här alltså lett till att studenten Felix, som gjort en sammanställning av vad han ser som fakta, blivit anmäld. Anmälan verkar ha tagits tillbaka, men överreaktionen från KTH:s sida är ett symptom på ett bredare problem.

Om en politisk extremist påstår att jorden är rund, betyder det att man måste säga att den är platt? På det inspelade mötet tas KTH:s värdegrund upp som ett argument mot att man som student har rätt att tycka vad man vill och säga det högt. Är det brottsligt att ha fel? Eller ännu värre, är det brottsligt att ha rätt, om det man säger är en obekväm sanning?
Yttrande- och åsiktsfriheten omfattar alla, även när man ogillar det som sägs.
//J

3 kommentarer:

  1. KTH-incidenten debatteras i riksdagen
    https://www.youtube.com/watch?v=YpT4AqJg0MQ

    SvaraRadera
  2. Uppföljning av Fria Tider
    http://www.friatider.se/h-r-grillas-ministern-om-faktabladet-p-kth

    SvaraRadera
  3. KTH JO-anmäls för kränkning av yttrandefrihet
    http://www.friatider.se/jo-anm-lan-inl-mnad-mot-kth-har-kr-nkt-felix-yttrandefrihet

    SvaraRadera