tisdag 9 januari 2018

Kreditkris = Energikris

Det talas mycket om hållbarhet idag. Hur gör vi våra samhällen mer hållbara? Det finns många förslag: skatt på plastpåsar, sol och vindenergi, subvensioner till speciella byggtekniker mm. Och anledningen är helt solklar, vi förväntar oss en oändlig tillväxt med en ändlig värld. Och alla hoppas på att den rekordlåga tillväxten ska komma inom dessa hållbara lösningar. Grafen nedan från Worldbank. Trenden är tydlig, konstigt varför grafen bara sträcker sig till 1965.Kopplar man oljepriset till tillväxten ser man att när oljepriset började öka sjunker tillväxten.

Någon som kan det här betydligt bättre än mig är Gail Tverberg på OurFiniteWorld. Här i en intervju på PeakProsperity: https://youtu.be/VCvSAvQS5ZI.

Som hon säger, MSM är helt tysta om detta problem för det man säljer till befolkningen måste hålla en "happy ending", det gör inte detta scenario om man tror på evig tillväxt. Vi kommer troligvis tvingas anpassa oss till samhällen som liknar pre-kol tiden under 1700-talet. Men där har vi ett hållbart samhälle.

//J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar