onsdag 17 januari 2018

Petrodollar

För att förstå omvärlden i dag måste man förstå begreppet Petrodollar. Detta begrepp är en term för att beskriva den uppgörelse som gjordes mellan USA och OPEC, eller framför allt Saudarabien. En kort recap:

  • 1944-Bretton-Woods: Dollarn definierades som världens reservvaluta och backades upp av guld. Fram till denna tidpunkte hade Pound Sterling varit världens reservvaluta men i och med krigsansträngningarna så överfördes stora mängder guld till USA för att bekosta kriget.  • 1971- US Dollaren släpps fri från guld. Efter andra världskriget lyfter tillväxten, i USA speciellt. Men Kora och Vietnamkrig kostar på och amerikanska statens utgifter ökar. Statsskulden köps upp på världsmarknaden men förtroendet minskar succesivt. Detta visar sig att Europa nu åberopar att Bretton-Woods för att växla Dollar till Guld. Men så mycket Guld har inte USA utan måste släppa dollarns koppling till guld. 


Den 15e Augusti, 1971, "President Nixon announced on TV 3 dramatic changes in economic policy. He imposed a wage-price freeze. He ended the Bretton Woods international monetary system. And he imposed a temporary surcharge (tariff) on all imports."

Inflationen stack iväg och USA gick in en recession.
  • 1973-Petrodollarens födelse.
Vissa menar att Petrodollaren föddes som en konsekvens av Yom Kippur kriget som i sin tur proverades fram av USA för skapa ett nytt monetärt system.

Hur som helst går det ut på att OPEC eller andra oljeproducerande länder säljer sin olja i US Dollar (detta håller efterfrågan på USD uppe) och USA kan med egen valuta (egen pengapress) köpa oljan. OPEC lovar att återinvestera oljevinsterna i amerikanska statsobligationer (detta håller efterfrågan på USD uppe) och hålla USD i amerikanska banker som sedan kan tjäna pengar på att låna ut. USA förbinder sig till att skydda de oljeproducerande länderna militärt.

Det är en av anledningarna till att USA hållt huset Saud om ryggen trots grova brott mot mänskligheten.

De som velat lämna petrodollarnen har blivit hårt straffade, bland annat Irak och Libyen.

Läs mer här.

Eller här.

Eller här.

Dags för PetroDollarens fall?
* PetroYuan
* Ryssland-Kina handel i olja och guld

Annat://J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar