måndag 6 augusti 2018

Italien - en försmak av vad som komma skall


Under våren skulle jag och min fru lägga om våra bostadslån. Förutom att räntorna för alla löptider var löjligt låga och knappt skiljde 0.4 % - enheter  mellan rörligt och 5-åringen (mer om Yield Curve här) så var diskussionerna mellan oss lite bisarr och jag tror många har varit med om det. Visst tjänar man några hundringar på att gå på rörligt men man tjänar ännu mer på att strunta i bostadsförsäkringen. Med tanke på utvecklingen de senaste årtiodena så har räntan sjunkit i genomsnitt år efter år, så rörligt borde vara ett rimligt alternativ idag.

Förromåren förespråkade jag rörligt, medans min fru villa vara mer försiktig och vi valde tillslut bundet. Nu var åsikterna ombytta.

I samband med dessa diskussioner skickade jag den här mailet till henne:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Från: XXXX
Skickat: den 29 maj 2018 14:38
Till: YYYY
Ämne: En anledning att man vill välja bundet


Sverige är inte Italien, men…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Italien hade nämligen valt en nytt parlament; EU och EURO skeptiska partier tog till slut plats i regeringen. Marknaden fick tuppjuck, räntan exploderade. Några dagar gick och räntan sjönk tillbaka till "normala" nivåer och allt verkade vara ok igen. Italien har inte alls några struktuella problem...

Vi valde hursomhelst bundet.

FF till idag:


Normaliseringen av räntan på marknaden hade inget alls med marknaden att göra, den Italienska staten hade intervenerat! Vid tre tillfällen har Italienska staten köpt obligationer för 1 Miljard Euro.

I artikel från ZH ser man tydligt hur priset och räntan reagerar på interventionen.

Tydligen vill man invänta nya stödpengar från EU med bibehållen räntenivå, hur EU kritiska är egentligen den nya Italienska regeringen?

//J


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar